Tilbage

Adskillelsen mellem lægen, præsten og psykologen er et moderne fænomen

I mandags holdt jeg et lille oplæg og en demonstration af meditation og healing i foreningen Unge Spirituelle Aarhus. En af de pointer, der særligt vagte genklang blandt tilhørerne var, at det ikke er så stor en andel af menneskets historie, hvor lægerollen har været adskilt fra præsten og psykologen.

Det er først en adskillelse, der er opstået i det moderne vesten, efter videnskaben begyndte at insistere på, at kun det, der kan måles, eksisterer. Herefter er vi er begyndt at anskue mennesket som værende en fysisk og mekanisk krop, og vi har glemt den viden som hekse, vølver, shamaner, druider og medicinmænd bar på. Disse personer tog sig i traditionelle samfund af alt hvad der vedrørte både kroppen, psyken og ånden, fordi disse tre aspekter af mennesket hænger uadskilleligt sammen.

Denne viden handler om, at mennesket ikke blot er en fysisk krop, men også har en energikrop med forskellige lag, hvor psyken og det mentale er afspejlet. Derfor er det et nyere og vestligt fænomen, at vi hos lægen som regel kun får kigget på de fysiske symptomer, og ikke får set på, hvordan symptomerne hænger sammen med vores livsomstændigheder.

Det at se holistisk, altså helhedsorienteret, på mennesket, er gået hen og blevet et “alternativt” perspektiv. Men ikke desto mindre, er det det traditionelle perspektiv, som folk over hele verden, uafhængigt af hinanden, har delt før den moderne lægevidenskab begyndte at definere kriterierne for “evidens” og “bevis” for “sandhed”.

Vi kan naturligvis takke lægevidenskaben for rigtig meget, så dette er ikke ment for at revse den, men blot en lille påmindelse om, at denne videnskab er ung i forhold til de holistiske, gamle traditioner for helbredelse. Dette holistiske blik er hvad jeg som healer, hypnoterapeut, Ny Tids shamanlærling og antropolog anvender, når jeg behandler, og som jeg deler med mange såkaldte alternative eller kloge koner og mænd verden over.

Tak for en spændende aften hos Unge Spirituelle Aarhus 🙂 Hvis du er mellem 16-35 år og ikke kender foreningen, kan du tjekke den ud HER.